Študijski obisk na Nizozemskem

06. november 2023

V sklopu projekta Analitsko središče, ki se financira z evropskimi sredstvi za okrevanje in odpornost, smo se predstavniki Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, Zavoda RS za šolstvo, Državnega izpitnega centra, Centra RS za poklicno izobraževanje ter Inšpektorata RS za šolstvo, v začetku oktobra udeležili študijskega obiska na Nizozemskem.

Namen študijskega obiska je bil vpogled v primere dobrih praks in izmenjava izkušenj. Informacije in pridobljena znanja bodo pripomogla k vzpostavitvi trdne partnerske mreže in konstruktivnega sodelovanja različnih deležnikov na področju ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti (UZK), predvsem javnih zavodov vključenih v aktivnost ˝Mreženje šol za kakovost˝, ki se izvaja v okviru projekta Analitsko središče na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. Projekt Analitsko središče je namenjen nadgradnji postopkov ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti na sistemski in na institucionalni ravni. Analitsko središče se povezuje s ključnimi deležniki v slovenskem izobraževalnem sistemu, ki se ukvarjajo z ugotavljanjem in zagotavljanjem kakovosti.

Najprej smo obiskali Inšpektorat za izobraževanje in organizacijo Stichting leerKRACHT. Predstavniki obeh institucij so nam podali natančen vpogled v njihovo delovanje in pojasnili na kakšen način participirajo ter preverjajo ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti znotraj nizozemskega izobraževalnega sistema.

Sledil je obisk  Združenja za Osnovne šole  (PO-Raad), kjer so nam podrobno predstavili delovanje šolskih odborov, ki imajo v nizozemskem izobraževalnem sistemu, ključno vlogo pri ustanavljanju in vodenju šol. V sklopu študijskega obiska smo si ogledali tudi eno izmed njihovih osnovnih šol OBS Tuindorp – Openbare basisschool in Utrecht Oost, kjer so nam učiteljice natančno predstavile njihovo delovanje.

Zadnji dan študijskega obiska smo se v Haagu sestali s predstavniki Ministrstva za izobraževanje, kulturo in znanost, kjer smo se še podrobneje seznanili z nizozemskim izobraževalnim sistemom ter pristopi in metodami, ki omogočajo razvoj procesov ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti.

Poleg vpogleda v nizozemski izobraževalni sistem, je bil študijski obisk namenjen tudi oblikovanju komunikacijskih poti med ključnimi deležniki, ki se v našem prostoru ukvarjajmo z ugotavljanjem in zagotavljanjem kakovosti, kar bo pripomoglo k izboljšanju celotnega sistema ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti (UZK), tako na ravni sistema kot tudi na ravni izvajalcev vzgojno-izobraževalnega sistema.

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrni se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje