DEJAVNOST VZAJEMNEGA UČENJA MREŽE EQAVET, OSREDOTOČENA NA ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI MIKROKVALIFIKACIJ (EQAVET NETWORK PEER LEARNING ACTIVITY FOCUSED ON QUALITY ASSURANCE OF MICRO-CREDENTIALS) 

Več kot 60 predstavnikov iz mreže EQAVET in sosednjih držav se je 8. in 9. novembra 2022 zbralo prek spleta, da bi raziskali zagotavljanje kakovosti mikrokreditov v poklicnem izobraževanju in usposabljanju. Dejavnost vzajemnega učenja je virtualno gostila Irska. 

Kratki tečaji z majhnim obsegom učenja, kot so mikrokvalifikacije, so se v zadnjih letih povečali, saj se morajo delavci in učenci izpopolnjevati in prekvalificirati v skladu s potrebami trga dela. 16. junija 2022 je bilo sprejeto priporočilo Sveta v zvezi z evropskim pristopom k mikrokvalifikacijam, ki vključuje skupne opredelitve, standarde in načela EU. Med aktivnostjo vzajemnega učenja (PLA) so udeleženci izvedeli več o ključnih značilnostih priporočila.

PLA se je osredotočil na irski primer uporabe mikrokvalifikacij v sektorju nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja. Irski udeleženci so orisali ključne značilnosti in kako se uporabljajo v pilotnem projektu Skills to Advance. Projekt je zagotovil izboljšano ponudbo usposabljanja za podjetja in zaposlene na področju ribogojstva, robotike, zelenih in digitalnih veščin. 

Cedefop je predstavil vmesne ugotovitve svojega projekta o mikrokvalifikacijah za poklicno izobraževanje in usposabljanje ter trg dela. 

Udeleženci so slišali tudi o pristopih k uporabi/integriranju mikrokvalifikacij v treh državah članicah na Švedskem, v Estoniji in Španiji. Švedska je delila status pilotnega projekta, ki preučuje, kaj je treba vzpostaviti za priznavanje, kakovost in standardizacijo ter druge vidike mikrokvralifikacij. Estonija je pojasnila, da bo leta 2023 spremenjen estonski zakon o izobraževanju odraslih, da bo zagotovil definicijo mikrokvalifikacije, navedel obseg študija in načela zagotavljanja ter mehanizme zagotavljanja kakovosti. Nazadnje je Španija udeležence seznanila z novim zakonom, ki je bil v Španiji uveden marca 2022. Novi zakon opredeljuje enoten sistem poklicnega izobraževanja in usposabljanja, ki združuje začetno in nadaljevalno poklicno izobraževanje in usposabljanje ter vključuje mikrokvalifikacije, ki jih je mogoče kopičiti. Zagotavljanje kakovosti je v skladu z indikatorji EQAVET. 

Dostopnost spletišča   Ctrl + U

Bljižnjice s tipkovnico

 • Ctrl+U Prikaže možnosti dostopnosti
 • Ctrl+Alt+K Prikaže kazalo strani
 • Ctrl+Alt+V Skoči na glavno vsebino
 • Ctrl+Alt+S Prikaže kontaktni obrazec
 • Ctrl+Alt+N Prikaže prijavni obrazec za novice
 • Ctrl+Alt+D Vrni se na domačo stran
 • Esc Zapre pojavno okno / meni
 • Tab Premakne fokus na naslednji element
 • Shift+Tab Premakne fokus na prejšnji element
 • Enter Potrdi/klikne fokusiran element
 • Preslednica Označi/odznači potrditveno polje